Wat is een handicap (54)?

DSC_1976

De golfsport maakt het gebruik van het handicapsysteem. Dit systeem maakt het mogelijk dat spelers van een verschillend speelniveau tegen elkaar kunnen spelen. Vrijwel iedere golfer heeft een handicap. De handicap wordt gegeven in een getal en deze geeft de speelsterkte van de speler weer (bijvoorbeeld handicap 54). Maar wat zegt dit getal nu? Om dit goed uit te kunnen leggen laten we je eerst even weten hoe een golfbaan/golfronde eruit ziet.

Een golfbaan bestaat normaal gesproken uit 18 holes. Iedere hole heeft een toegekend aantal slagen waarin de hole voltooid dient te worden. Dit wordt PAR genoemd. Een golfbaan bestaat voornamelijk uit PAR3, PAR4 en PAR5 holes. Het getal achter het woord PAR geeft aan in hoeveel slagen de betreffende hole voltooid dient te worden. Een PAR5 hole dient bijvoorbeeld in vijf slagen voltooid te worden en een PAR3 hole in drie slagen. De meeste golfbanen hebben, over 18 holes, een totale PAR van 72 slagen.

Maar hoe weet je nu wat je handicap is en hoe pas je dit toe?

Iedere golfer die een cursus voltooid en geacht wordt zelfstandig de baan op te mogen start met een handicap van 54. Vandaar ook de term ‘handicap 54 cursus’.  Bij afronding van de cursus heb je dus een starthandicap van 54. Dit getal geeft het volgende weer:

– De handicap geeft het aantal slagen weer dat een speler extra krijgt ten aanzien van de PAR score van de golfbaan

Zoals we net besproken hebben bestaan de meeste golfbanen uit 18 holes. Een speler met handicap krijgt dus 54 slagen bovenop deze PAR score. In plaats van 72 slagen mag deze speler dus 126 slagen doen over de baan. Indien er dus een wedstrijd gespeeld zou worden tussen iemand met handicap 0 en handicap 54 dan overbrugt de handicap het speelniveau. In de praktijk komt het er dus op neer dat iemand met handicap 54 op iedere hole 3 slagen meer krijgt dan iemand met handicap 0. Snap je het nog?

Zo niet, geen paniek. De uitgebreide uitleg krijg je tijdens de cursus. Je krijgt een uitgebreide uitleg over het systeem om de basis van het handicapsysteem te leren kennen en te kunnen toepassen.

Volg ons op:

facebooktwitterlinkedinfacebooktwitterlinkedin